Tvrtka RWE omogućila postavljanje nove koreografije Dvoranskog kola na Smotri folklornih amatera Grada Zagreba u Lisinskom

92

SmotraJavne izvedbe starogradskih hrvatskih salonskih plesova danas su veoma rijetke. Jedna od takvih prilika bila je Smotra folklornih amatera Grada Zagreba u dvorani Vatroslav Lisinski proteklog vikenda.

Zahvaljujući donacijskoj akciji tvrtke RWE Hrvatska „Umirovljenici i RWE u akciji“, KUD Vedar Osmijeh iz Zagreba stekao je uvjete za dovršenje potrebne gardeboe za koreografiju  „Dvoransko kolo“ koja je po prvi put izvedena  na Smotri folklora Zajednice folklornih amatera Grada Zagreba. U sklopu donacijske akcije fundus KUD-a obogaćen je za 5 krinolina koje su sašile članice KUD-a i 4 fraka s košuljama,  redom osobe starije dobi. Članovi KUD-a već 10 godina sami šiju ženske, ali i dio muških replika narodnih nošnji i fundus danas sadrži preko 160 kompleta za 7 različitih koreografija iz raznih dijelova Hrvatske.Već dvije godina glazbena pratnja KUD-a su tamburaši od 15-22 godine , što je i naš put jačanja međugeneracijske suradnje , koja je iz dana u dan sve bogatija.

„Cilj ovog projekta je stvaranje mosta između različitih generacija, te očuvanje tradicionalnih vještina i navika među našim članovima“, izjavila ja predsjednica KUD-a Vedar Osmijeh Đurđa Novaković.

„Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata koje smo dobili u prijavi. Vjerujem da su kreativni rad i očuvanje tradicijske baštine odličan način da naši stariji sugrađani kvalitetno i aktivno provode vrijeme, da se osjećaju korisno i samim tim budu zdraviji“, kaže Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE Energije.

RWE, jedan od vodećih opskrbljivača električnom energijom i plinom u Hrvatskoj, kroz navedenu je akciju posljednjih mjeseci financirao deset projekata u ukupnoj vrijednosti od 109.000 kuna. Provođenjem inicijative „Umirovljenici i RWE u akciji“ RWE želi  naglasiti važnost aktivnog života i socijalne uključenosti osoba u starijoj životnoj dobi.

KUD Vedar Osmijeh osnovan je 2006. kao folklorni ansambl, a početkom 2009. Registriran je kao kulturno umjetničko društvo. Godišnje sudjeluje na oko 30 različitih domaćih i međunarodnih manifestacija. Cilj društva je njegovanje folklorne i etno baštine, a plesači KUD-a su uglavnom osobe treće životne dobi  koji se ranije nisu bavili folklorom.