U planu promjene koje se mnogima neće svidjeti

18

Osim naplate parkinga po cijelom Zagrebu, u planu i druge promjene koje se mnogima neće svidjeti

Studija o širenju parkirnih zona trebala bi biti gotova kroz mjesec dana.

Naplata parkiranja po cijelom Zagrebu sve je bliže. Studija Prometnog fakulteta, koja će opravdati širenje parkirnih zona i uvesti još neke promjene, samo što nije gotova, piše Dnevnik.hr.

“Prema Studiji se treba u prvoj fazi zabraniti da ljudi koji imaju povlaštenu kartu za prvu zonu mogu parkirat u drugoj i u trećoj zoni. U kasnijoj fazi bi se uveli neki podblokovi, odnosno da vam povlaštena parkirališna karta vrijedi samo za zonu u kojoj stanujete”, pojasnio je Marko Šoštarić s Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Plan je raširiti zone po cijelom gradu, to jest u sve četvrti koje su pokrivene javnim prijevozom. Pa bi tako zonama bile zahvaćene rubne četvrti grada poput Dubrave, Gajnica i Podsuseda.

“Na taj način bi onda poticali korištenje javnog prijevoza, a s tom naplatom parkinga bi destimulirali ljude da koriste osobne automobile tu gdje im je dobra alternativa javni prijevoz”, dodao je Šoštarić.

Studija o širenju parkirnih zona trebala bi biti gotova kroz mjesec dana, a onda je na potezu gradska vlast. Zagrepčani smatraju da im je parkiranje preskupo.

U usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima, parkiranje u Zagrebu je najskuplje. Ovisno o zonama, cijena sata varira od 2 do 12 kuna. U Splitu, cijene se kreću od 3 do 5 kuna, u Rijeci od 3 do 10, a u Osijeku od 2 do 4 kune. Piše