U Rovinju bolnica s plažom za terapiju

537

marinko radeRavnatelj Marinko Rade pred plažom vrijednom dva milijuna kuna koja će uskoro biti otvorena u sklopu rovinjske bolnice.

Zašto magnetska rezonancija pokazuje sliku uredne kralježnice, a pacijent se žali na velike bolove? Ili obratno – nalaz otkriva degeneriranu kralježnicu, a pacijent nema nikakvih simptoma? Odgovor je svojim znanstvenim radovima dao ravnatelj Marinko Rade koji je po drugi put proglašen najboljim mladim znanstvenikom na području patologije kralježnice.

Svjetsko priznanje tom ravnatelju rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat”, ali i hrvatskom zdravstvu, tim više jer tu nagradu prvi put netko dobiva dvaput. Nagradu Spine Young Investigator Award, dodjeljuje najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku i liječenje kralježnice Spine, a ravnatelj Rade trebao bi je dobiti i na domaćem terenu. U klimi zdravstvenih dugova, bolnica kojom upravlja taj liječnik i znanstvenik posluje s – dobiti.

A dobit ulaže u bolnicu koja će uskoro svojim pacijentima omogućiti dio terapije na bolničkoj – plaži. O novostima za pacijente koje zvuče kao projekcija iz budućnosti razgovarali smo s rovinjskim ravnateljem. On ističe da želi promijeniti paradigmu bolničkog liječenja i loš osjećaj odlaska u bolnicu pretvoriti u koncept bolnice u koju se želi ići po zdravlje. Zato je bolnicu nužno učiniti i privlačnom. Plaža, što je svjetski raritet, samo je detalj u tom projektu.

Što je otkrio Rade

Pacijenti mogu očekivati i primjenu najnovijih postignuća i saznanja u njihovu liječenju. Radovi za koje je znanstvenik Rade nagrađen rezultat su dugogodišnjeg istraživanja, suradnje i putovanja u Finsku gdje je pri Sveučilišnoj bolnici Kuopio postdoktorski istraživač. Dokazao je da se uz pomoć magnetske rezonancije mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnog kanala, čemu je dosad alternativa bila jedino operacija, tj. otvaranje vertebralnog kanala.

– Otad smo revno radili tri godine, putovao sam do Finske bezbroj puta, dizali se u pet sati ujutro zbog sastanaka i analize dobivenih podataka prije redovitog posla. Uspjeli smo dokazati da se živci kreću vertebralnim kanalom, da se ti pokreti mogu predvidjeti i kreirali smo model koji sve to objašnjava. Ove smo godine dokazali da su u slučaju simptomatske hernijacije intervertebralnog diska ti živčani pokreti značajno ograničeni, te da je limitacija pokreta izravno u korelaciji s magnitudom i lokalizacijom simptoma (bol). To ukazuje na dvije stvari: da živčano klizanje ima protektivni efekt te da terapije usmjerene na održavanje tog klizanja mogu imati ogroman pozitivni efekt – pojašnjava Rade koji rovinjskom bolnicom upravlja tri godine. Bolnica je završila godinu s 1,6 milijuna kuna dobitka, uz investicije od 2,5 milijuna kuna u obnovu prostorija i opreme.

– Već treću godinu poslujemo s dobitkom i stalno ulažemo. Veći prihod ostvarujemo optimizacijom radnog procesa – kaže ravnatelj i nabraja ulaganja; 264 tisuće kuna u obnovu prijemne ambulante i cijele poliklinike u prizemlju glavne bolničke zgrade, 800 tisuća kuna u obnovu bolničkih odjela, 334 tisuće kuna u čekaonicu odjela fizikalne…

– Pacijenti zaslužuju ugodno okružje i udobnost pa su tako čekaonice opremljene novim sjedalicama i kaučima, slobodnim internetom te klimom i LCD televizorima. Na bolničkim odjelima uvodi se nova signalizacija za pacijente koja će omogućiti bržu reakciju sestara u slučaju potrebe, te internetska veza pomoću Wi-Fi mreže u sobama – ističe Rade.

U bolnici i gradski bazen

Otvorenje jedinstvene, dva milijuna kuna vrijedne medicinsko-terapeutske plaže u sklopu bolnice bit će uskoro. Cilj projekta je povećati broj noćenja i u bolnici i u gradu Rovinju, bolnicu učiniti dijelom panorame grada. Kako kaže Rade, u toj bolnici pacijente žele dići na noge što prije, stimuliraju ih da to sami pokušaju: – Rehabilitacija počinje čim pacijent uđe u bolnicu. Zato priroda i park moraju biti integrirani u dizajn bolnice, pa planiramo i gradnju rehabilitacijskih vrtova u sklopu bolnice.

Najavljuje i daljne investicije, u suradnji s gradom Rovinjom i Istarskom županijom, u gradnju zajedničkog gradskog bazena na području bolnice, podizanje energetske učinkovitosti povijesnih paviljona bolnice, temeljitu obnovu smještajnih kapaciteta… piše