Ubili dvije iznimno rijetke bijele žirafe

65

Ubili dvije iznimno rijetke bijele žirafe, ostala je još samo jedna

Tri bijele žirafe živjele su u kenijskom konzervatoriju posljednje četiri godine, a vjeruje se da je preostala bijela žirafa jedina koja još postoji na svijetu

Dvije iznimno rijetke bijele žirafe, majku i njezino mladunče, ubile su lovokradice u sjeveroistočnoj Keniji, objavili su iz tamošnjeg konzervatorija. Rendžeri su pronašli ostatke. Postoji još jedna bijela žirafa, a ona je preživjela. Vjeruje se da je to još jedna jedina u cijelom svijetu.

Svoj bijeli izgled žirafe duguju rijetkom stanju poznatom kao leucizam. Riječ je o odsutnosti pigmenata u velikoj većini stanica.

– Žirafe smo posljednji put vidjeli prije tri mjeseca – ispričao je Mohammed Ahmednoor, voditelj kenijskog konzervatorija Ishaqbini Hirola.

foto: Facebook/Hilora konzervatorij

– Ovo je vrlo tužan dan za našu zajednicu i cijelu Keniju. Mi smo jedini u svijetu koji imamo bijelu žirafu. Njihovo ubijanje je udarac nastojanjima naše zajednice na očuvanju rijetkih i jedinstvenih vrsta te poziv na stalnu podršku naporima na očuvanju – dodao je.

Lovokradice još nisu identificirane i njihov motiv nije jasan, piše BBC.

Kenijski konzervatorij zapravo je ogromno neograđeno područje, u kojemu ima i sela.

Bijele žirafe prvi put su vidjeli 2016. u Keniji, dva mjeseca nakon što su ih vidjeli u obližnjoj Tanzaniji.

Leucizam znači odsutnost pigmenta, koji se može pojaviti samo u nekim stanicama. Drugačiji je od albinizma kod kojega se ne proizvodi melanin. Životinje s leucizmom imaju tamniji pigment u mekanom tkivu, pa su bijele žirafe imale tamne oči, dok životinje s albinizmom imaju crvene ili ružičaste oči. Leucizam mogu imati ptice, lavovi, ribe, pauni, pingvini, orlovi, vodenkonji, zmije i losovi.

Prema podacima Afričkog fonda za divlje životinje u posljednjih 30 godina je nestalo 40 posto žirafa zbog lova na njihovo meso i kožu. Piše