Učiniti dom sigurnijim za osobe starije životne dobi

289

Procjena sposobnosti starije osobe da sigurno stari na mjestu složen je proces. Istraživanja pokazuju da otprilike tri četvrtine Amerikanaca u dobi od 50 i više godina želi nastaviti živjeti u svojim domovima što je dulje moguće. No, da bi ovaj plan funkcionirao, dom za starije osobe mora biti prikladan za starenje unatoč pojavi bilo kakvih novih ili pogoršanih zdravstvenih problema i funkcionalnih ograničenja.

Ističe važnost stvaranja kućnog okruženja koje podržava nečiji životni stil sada i u budućnosti. Provedba sigurnosnih mjera i principa univerzalnog dizajna jedan je od načina da se osigura da sadašnji dom starije osobe ostane siguran, funkcionalan i udoban kako stare. Svaki dio postojećeg doma može se prilagoditi kako bi se spriječili padovi, ozljede i nesreće.

Kako biste osmislili prilagođeno rješenje za pomoć voljenoj osobi u dobi, prođite zajedno kroz njihovu rezidenciju i pažljivo procijenite svaku sobu. Zabilježite sve trenutne ili potencijalne opasnosti koje treba riješiti i upotrijebite sljedeću provjeru sigurnosti doma kako biste identificirali izmjene i poboljšanja koja će promicati samostalan život.

Učiniti dom sigurnijim za starije osobe: procjena od sobe do sobe
Opći savjeti za sigurnost doma
Premjestite namještaj kako biste stvorili jasne staze za hodanje.
Osigurajte da su prekidači za svjetla dostupni, zamijenite prekidače prekidačima s preklopnim prekidačima.
Poboljšajte cjelokupnu rasvjetu u domu. Svijetle tamne staze ili radne površine s osvjetljenjem na užetu koje se lako postavlja. Dodajte noćna svjetla gdje god je potrebno.
Dodajte ručke na kvake ili ih zamijenite ručkama s polugom ili potezima.
Označite sve korake ili promjene u razini poda trakom ili bojom u boji visokog kontrasta.
Uklonite labave tepihe i nepotrebne prostirke. Osigurajte prostirke dvostranom trakom za prostirke, pazeći da se usredotočite na kutove i rubove.
Uklonite sve električne kablove koji prolaze preko ili u blizini šetnica. Postavite sve žice iza namještaja ili uredno pričvrstite kablove uz zidove kopčama, spajalicama za kablove ili poklopcima za kablove.
Pobrinite se da sva sjedala u cijelom domu budu čvrsta, idealno s potporama za ruke za lakše sjedenje i ustajanje.
Uklonite nered doniranjem ili odlaganjem predmeta koji više nisu od upotrebe.
Pobrinite se da su posude za smeće lako dostupne iz unutrašnjosti kuće.
Perilica i sušilica trebaju biti lako dostupni na glavnoj razini doma. Ako se strojevi za pranje rublja nalaze na gornjem katu kuće na više razina, razmislite o prenamjeni ormara ili drugog prostora u prizemlju u praonicu rublja. Strojeve s gornjim punjenjem zamijenite uređajima s prednjim punjenjem koji su jednostavniji za korištenje. Ako je potrebno, rublje se može povjeriti praonici rublja ili dodati poslovima koje obavlja pomoćnik7ca za kućnu njegu.
Osigurajte da su alarmi za dim i detektori ugljičnog monoksida postavljeni u svim ključnim dijelovima kuće. Testirajte ih i redovno mijenjajte baterije.

Piše Mira Čokić