Umirovljenici

321

platimdom‘Kad platim dom, ostane mi 140 kuna za cijeli mjesec’. Iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu najavili su pet novih domova u četiri godine, smještajnog kapaciteta 200 osoba.

U sljedeće četiri godine u Zagrebu će se sagraditi najmanje pet domova za starije osobe, najavila je pročelnica za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna objasnivši da će se u njih moći smjestiti oko tisuću umirovljenika.

Šesto kuna skuplje

– Domovi bi primali po 200 osoba, što je europski standard, a s njih pet u gradu znatno bi se riješio problem čekanja na mjesto – kazala je Fortuna. Opravdala je i nedavno dizanje cijene postojećih staračkih domova za 20 posto istaknuvši da se one nisu mijenjale od 2008. godine i da su to tražili ravnatelji domova jer nisu mogli podmirivati obveze. No, kako kažu korisnici doma, poskupljenje je znatan udar na njihov ionako skroman život pa se pitaju hoće li ubuduće imati novca da si uopće priušte život u domu. Neke od soba poskupjele su čak 30 posto, odnosno 600 kuna, požalili su se korisnici Doma za umirovljenike Maksimir, pa im nakon plaćanja ne ostane novca ni za lijekove, a kamoli za voće ili higijenske potrepštine koje ne dobivaju.

– Cijena jednokrevetne sobe sa 2290 kuna popela se na 2900. Platila sam je i ostalo mi je 140 kuna pa time sad moram krpati cijeli mjesec i ne znam ni kako ću doplatiti za lijekove 250 kuna – kaže osamdesetosmogodišnja Ana. Stanuje u jednokrevetnoj sobi od petnaestak kvadrata, a u cijenu sobe uključena su joj tri obroka na dan, briga o zdravlju, aktivnosti i pranje rublja. Ako jede dijetalnu hranu, mora još doplatiti osam kuna.

– Na ruke ne možemo prati jer smo preslabe, a i tuš-kada je preplitka pa procuri dolje susjedu – govori Anina sustanarka Marija.

Plaćaju i hladnjak

– Plaćamo dodatno i hladnjak, 25 kuna, ako ga želimo koristiti iako je već ugrađen u sobu – požalila se i Marija koja je u dom u Maksimir došla prije 25 godina. Ravnateljica Doma u Maksimiru Jasminka Dlesk Božić objasnila je da je dosad bila premala razlika između cijena soba te su zato neke poskupjele više, neke manje.

Pomoć Zaklade Uzdržavanje uz zalog imovinu

Pomoć Zaklade

Uzdržavanje uz zalog imovine

Prema riječima Višnje Fortune, gradnja domova nije jedina gradska strategija pomoći u stambenom zbrinjavanju starijih osoba.

– Više će se raditi i sa zakladom Zajednički put koja sa starijim osobama potpisuje ugovor o uzdržavanju i na kraju od tih osoba naslijedi imovinu – objasnila je Fortuna. Dodala je da se pokazalo lošim ako starija osoba potpiše ugovor na povjerenje s nekom fizičkom osobom jer ih najčešće prevari. piše (2.10.2013.)