Umorni usred dana?

180

petraHrana koja će pomoći da budete usredotočeni kada vam je to najpotrebnije. Ako budnost i koncentraciju pokušavate održati uz pomoć puno kave i energetskih pića, poznate su vam i neugodne nuspojave – nervoza i tjeskoba.

Dobra vijest je da pravim izborom hrane možete nadvladati ono stanje kada ste ‘preumorni za bilo što’.Ovih 10 namirnica pomoći će da vaš mozak ostane fokusiran, zdrav i oštar.

Kvinoja

Ugljikohidrati su najvažnija hrana za mozak, jer ga opskrbljuju energijom. Birajte kompleksne ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, koji ne uzrokuju drastične skokove šećera u krvi poput rafiniranih ugljikohidrata. S obzirom da istraživanja pokazuju kako je doručak ključan kako biste tijekom dana imali više energije i koncentracije, u doručak uključite ugljikohidrate. Odlična alternativa žitaricama je kvinoja. Poslužite je toplu, pomiješajte s mlijekom i voćem, kao što su bobice ili jabuke.

Piletina

Dovoljno željeza u prehrani neće vas samo opskrbiti energijom, nego će potaknuti mentalne aktivnosti, bolje pamćenje, brzinu donošenja odluka i pažnju.

Jaja

Nemojte preskakati žumanjak! On sadrži lutein, antioksidans povezan s oštrim vidom. Niske razine luteina u mozgu povezane su s kognitivnim oštećenjima. Dva jaja pružaju 250 mg kolina, vitamina B koji pomaže u održavanju strukture moždanih stanica. Osim toga, imaju puno proteina i masnoća koji će vas držati sitima. Brinete zbog kolesterola? Najnovija istraživanja potvrdila su da je to samo mit.

Čaj o mente

Miris mentola dovoljno je jak da vas razbudi, poveća pozornost i koncentraciju na zadatke. Da razbistrite um, oko 15 sati popijte čaj od mente.

Cikla

Sok od cikle nova je supernamirnica. Pokazalo je da poboljšava sportsku izvedbu te da je dobra u borbi protiv demencije. Sok od cikle bogat je nitratima, tvarima koje pomažu raširiti krvne žile, a studije su pokazale da sok poboljšava protok krvi do bijele tvari u mozgu. Poboljšanjem protoka krvi do frontalnog režnja u mozgu možete poboljšati pozornost, budnost i fokus.

Kikiriki

Idealna grickalica ako želite suzbiti glad (uz krčanje želuca teško se koncentrirati na posao). Kikiriki može smanjiti želju za hranom, stabilizirat će razinu šećera u krvi i potaknuti lučenje hormona koji će vašem mozgu prenijeti da ste siti i zadovoljni. Budete li ga kombinirali s jabukom, proteini i vlakna iz tog obroka dugo će vas držati sitima.

Suho voće

Ne samo da će vam sušene marelice ili jabuke brzo vratiti energiju, nego će vas potaknuti na duže žvakanje hrane. Prema japanskoj studiji, žvakanje povećava aktivnost u području mozga vezanog za radnu memoriju i budnost. Žvakanje žvake također pomaže, ali suho voće opskrbit će vas i potrebnim hranjivim tvarima. Samo pazite da ne pojedete više od jedne šalice, radi kontrole kalorija.

Kadulja
Ova biljka je odlična za vaš mozak. U jednoj studiji, sudionici koji su uzimali ulje kadulje imali su nakon samo sat vremena bolje rezultate na testovima pamćenja i zadacima pažnje. Četiri sata kasnije manje su osjećali mentalni zamor i bili su živahniji.

Skuša

Plava riba poput skuše sadrži niz omega-3 masnih kiselina. Bez njih rad vašeg mozga će usporiti. Osim skuše, tu su i sardine, tuna i losos.

Avokado

Masnoće gode vašem mozgu, uz njih ćete imati veću koncentraciju, budnost, već nakon 15 minuta od konzumiranja. Zato je važno vaše tijelo opskrbiti zdravim masnoćama, poput mononezasićenih kakvih ima u avokadu. Pojedite polovicu avokada uz ručak i lakše ćete obavljati poslijepodnevne zadatke. piše