Umro je Tomislav Židak

354

Nakon duge i teške bolesti danas je u 65. godini preminuo Tomislav Židak, jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara svih vremena.

Tomislav Židak rodio se u Vugrovcu kraj Zagreba 1953. godine, a novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, da bi već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima  u kojima od 1979. radi kao profesionalni novinar i u tom jedinom hrvatskom dnevniku ostaje sljedeća dva desetljeća. Od ožujka 1999. kao urednik reporter radi u Jutarnjem listu i najviše piše o nogometu, posebno o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji I zagrebačkom Dinamu.

Serija njegovih kolumni ‘Iz maksimirske šume’, koja se objavljivala u subotnjem magazinu Jutarnjeg lista, objavljena je i u knjizi.

Živio je za trenutak kad će Dinamo prezimiti u Europi. Uništavala ga je ”kletva Zambatina novčića” i sanjao je trenutak kad će se klub iz Maksimira igrati utakkmice s europskom elitom na proljeće. Nažalost, taj trenutak nije dočekao. 

Izvještavao je i sa olimpijskih igara u Sarajevu 1984, Seulu 1988. , Barceloni 1992., Atlanti 1996.,  Sydneyu 2000. ,Ateni 2004. , Pekingu 2008., i Londona 2012. godine te sa brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je brojna novinarska priznanja, počevši od Nagrade Zvonimir Kristl, koje je 1982. godine Vjesnikova kuća dodjeljivala najboljim mladim novinarima , do posljednje koju je primio  2015.  kada je proglašen novinarom godine u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).

Piše Tomislav Klekar za dugzivot.com