upozorava

377

ridazUzimate ih da si olakšate stolicu, ali samo jedna doza previše može biti kobna. Samo jedan laksativ previše može dovesti do potencijalno smrtonosnih nuspojava, kao što su dehidracija i zatajenje bubrega, upozorava američka Administracija za hranu i lijekove (FDA).

Posebno su opasni za starije osobe, djecu, osobe koji već uzimaju neke lijekove, te one s upalom debelog crijeva. Administracija upozorava da su zabilježeni deseci ozbiljnih nuspojava i 13 smrtnih slučajeva nakon predoziranja laksativom natrijevim fosfatom.  Laksativi dolaze u različitim oblicima s različitim sastojcima. Natrijev fosfat koristi se u nekim proizvodima u skupini lijekova koji su poznati kao salinični laksativi. Ova vrsta laksativa smanjuje apsorpciju tekućine iz crijeva i tako povećava sadržaj vode u stolici, čime omekšava stolicu i olakšava njezin prolazak.
Svi laksativi koji sadrže natrijev fosfat potencijalno su povezani s ozbiljnim nuspojavama, poput dehidracije i nenormalnim razinama elektrolita u krvi, koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su oštećenje bubrega, a ponekad i smrti. Kako upozoravaju iz FDA, ozbiljnije posljedice nastaju uzimanjem samo jedne doze više od preporučene.
Simptomi dehidracije uključuju suha usta, žeđ i osjetljivost na svjetlo. Kod zatajenja bubrega simptomi uključuju pospanost, manju proizvodnju urina, te oticanje nogu i stopala.  U najnovijem izvješću o štetnim nuspojavama, FDA navodi 54 slučaja ozbiljnih nuspojava povezanih s korištenjem natrijevog fosfata za liječenje opstipacije kod djece i odraslih. Bilo je 13 smrtnih slučajeva, a u jednom se radilo o djetetu.
Kod laksativa natrijevog fosfata navodi se da bi se trebala uzimati jedna doza dnevno, a proizvodi se ne smiju koristiti duže od tri dana. Ako ni nakon uzimanja doze ne dođe do olakšanja, konzumenti ne smiju uzeti još jednu dozu. FDA upozorava da stariji od 55 godina i djeca s određenim zdravstvenim problemima ne uzimaju laksativ bez konzultacije s liječnikom. Lijek može biti opasan za one koji već uzimaju lijek koji utječe na rad bubrega, lijekove za krvi tlak i protuupalne lijekove poput ibuprofena.
Lijekovi se bez prethodne konzultacije s liječnikom ne bi smjeli oralno davati djeci mlađoj od pet godina. Kod djece do dvije godine treba se izbjegavati rektalna upotreba. Drugim riječima, proizvodi su sigurni za zdrave odrasle osobe i stariju djecu uz strogo pridržavanje uputa i ako se proizvod ne koristi prečesto ili u većim količinama. piše