Upozoreno na težak položaj umirovljenika

468

dijalog ministar

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić održao je u ponedjeljak, 24. srpnja, prvi sastanak s čelnicima umirovljeničkih udruga – predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem i zamjenikom predstavnika Matice u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe Savom Eškičevićem, predsjednicom i zamjenikom predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske – Jasnom A. Petrović i Milanom Tomičićem.

Kovačić i Petrović zatražili su, kao prioritetno, da se što prije promijeni model usklađivanja mirovina, zaustavi siromaštvo te otvori mogućnost svim umirovljenicima da bez obustave mirovine mogu raditi (sada je to dopušteno samo starosnim umirovljenicima), umjesto što se planira povećati uvoz radne snage.

Od ministra su ovom prigodom dobili obećanje da će se o svim stavkama iz programa rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, raspravljati po svim predviđenim točkama. Ministar je u više navrata upućivao umirovljeničke predstavnike na europske fondove, te predlagao da se tamo nađu rješenja barem za dio problema. Na primjedbu kako Hrvatskoj nedostaje strategija i politika za starije osobe, rekao je kako Hrvatska ima sve potrebne strategije.

Ovo je tek početak dijaloga od kojih hrvatski umirovljenici očekuju pomak, jer je sadašnja prosječna mirovina svega 2.269 kuna, a svaka treća starija osoba se nalazi u zoni siromaštva.