UPS

346

vocecPojedete li previše voća, dogodit će vam se ovo. Pomislili bismo da je to jedan od najzdravijih izbora, ipak pretjerivanje s konzumacijom voća može imati i negativni učinak. Nakon zimskog razdoblja i “teže” hrane, s dolaskom vrućih dana sve više biramo laganije namirnice i sezonsko voće.

Pomislili bismo da je to jedan od najzdravijih izbora, ipak pretjerivanje s konzumacijom voća može imati i negativni učinak. 

Voće dolazi u paketu s vlaknima i potrebnim vitaminima, ali i sa šećerom. Stoga, ako pretjeramo s količinama nekog voća, može nam se dogoditi da našem tijelu “osiguramo” koji neželjeni kilogram, tvrdi nutricionistica Carolyn Brown iz Foodtrainersa u New Yorku.

Banane i grožđe voće je koje biste trebali dozirati. Ako ste željni voća u većim količinama, okrenite se radije jagodama, kruškama, malinama, brusnicama, lubenici, papaji koji imaju niži glikemijski indeks. Da ne biste stalno razmišljali o tome koliko se prirodnog šećera se nalazi u kojem voću, najbolje je rješenje da se usredotočite na pravilo “broja dva”, odnosno, ograničite konzumaciju voća na dva ploda ili dvije šalice sjeckanog voća na dan. Ne zaboravite ubrojiti i smoothije ako ih pijete jer i oni sadrže određene doze šećera pa stoga smanjite unos svježeg voća na dan kada ste sebi pripremili smoothie.

Vlakna u voću pomažu u apsorpciji šećera osiguravajući tako da ne dođe do drastičnih porasta ili pada energije, a za još bolji učinak voće kombinirajte s orašastim plodovima, sjemenkama ili puretinom, ma koliko vam se to činilo – nespojivo. piše