USPON 100 ŽENA NA VRH MOSORA

273

Sve je oduševila 89-godišnja planinarka koja se popela na Mosor: “Sve vam je u glavi”

Slikovni rezultat za USPON 100 ŽENA NA VRH MOSORA Sve je oduševila 89-godišnja planinarka koja se popela na Mosor: “Sve vam je u glavi”

Hrvatsko planinarsko društvo “Mosor” jučer je organiziralo tradicionalni uspon 100 žena na vrh Mosora koji se održao povodom Međunarodnog dana žena.

Prije nekoliko godina obnovljena tradicija privlači sve više sudionika, a sunčanu nedjelju s burom mnogi su iskoristili za planinarenje i ugodno druženje.

Po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju (100 žensk na Triglav), “Mosor” 1974. započinje organizaciju planinarske akcije 100 žena na vrh Mosora, a u povodu 8. ožujka, Dana žena.

Nakon što su se planinarke i planinari vratili sa Vickovog stupa, uslijedila je okrjepa u planinarskom domu Umberto Girometta. Domar Špiro Gruica i njegov vrijedni tim još jednom su se pokazali kao besprijekorni kuhari, pa se tražila porcija više ukusnog planinskog fažola.

Sve sudionice uspona 100 žena na vrh Mosora dobile su i karanfil.

Sve je ponovno oduševila iskusna planinarka Jelica Popadić kojoj usprkos svojih 89 godina nije bilo teško popeti se na Mosor. Izazvala je divljenje planinara, a i sama se iznenadila da još ni ovoga puta planinarenje nije predstavljalo veći problem.

Zlatna medalja

– Još davno osvojila sam brončanu, srebrnu i zlatnu medalju povodom uspona 100 žena na vrh Mosora. Zlatna medalja se dobivala kada bi netko 10 godina zaredom osvajao Vickov stup. Sjećam se da odgode nije bilo ni po najjačem nevremenu, jednom smo se morale vezivati koliko je snažan vjetar puhao – otkrila nam je baka planinarka koja je dodala da su godine samo brojka.

– Sve vam je u glavi. Ako netko želi biti star, to će i biti. Ja još svoje nisam rekla – zaključila je energična 89-godišnjakinja.

Mi joj želimo još uspješnih planinarskih godina!