Uvode profesionalne mirovine

78

vatrogas“Za dostojan život i daljnji rad”. Primjerice, vatrogasac će do 50. ili 52. godine ostati u svojoj jedinici, a nakon što ode u profesionalnu mirovinu, može nastaviti raditi u nekoj tvrtki, rekao je Mrsić. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je u utorak i koncept profesionalne mirovine koja bi trebala omogućiti dostojan život, ali i mogućnost daljnjeg rada.

– Kandidati za nju su svi u sustavu beneficiranog radnog staža kojeg Europska unija ne poznaje. To se odnosi na vojsku, policiju vatrogasce… Primjerice, sa ovakvim sustavom, profesionalan vatrogasac će do 50. ili 52. godine ostati u svojoj jedinici, a nakon što ode u profesionalnu mirovinu, može nastaviti raditi u nekoj tvrtki – objasnio je Mrsić. 

‘Braniteljske mirovine ostaju iste’

Još je jednom naglasio da su braniteljske mirovine do 1. srpnja izuzete od razdvajanja, te da će to pitanje analizirati posebno povjerenstvo u kojem će sjediti i branitelji.

– Njihove se mirovine neće mijenjati i ostat će iste- ustvrdio je Mrsić.

Od 1. siječnja radnik mora biti prijavljen prije početka rada 

Od 1. siječnja novost je da svaki poslodavac mora prijaviti radnika prije početka rada.

– Intenzivnim kontrolama inspektora rada utvrdilo se da je od 100 radnika u tvrtki čak njih 70 izjavilo da su baš taj dan počeli raditi. Možda je slučajnost, no od 1. siječnja ove godine niti jedan radnik ne može početi raditi bez valjane prijave – rekao je Mrsić. piše