Užas u “Zelenoj oazi”

495

POŽAR U STARAČKOM DOMU VJEROJATNO IZAZVALA ELEKTRIČNA GRIJALICA Poginulo pet žena i jedan muškarac, izvjesno je da dom nije imao sve potrebne dozvole.

Dok Županijsko državno odvjetništvo i policija provode očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti katastrofalnog požara u staračkom domu u Andraševcu, na temelju dostupnih informacija izvjesno je kako ova ustanova nije imala sve potrebne dozvole za legalan rad.

Oko podneva je dom posjetila državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa u društvu Tatjane Katkić Stanić, načelnice Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb u spomenutom ministarstvu. One kažu kako je dom ‘Zelena oaza’ prijavljen kao obiteljski, a to znači da može imati najviše dvadeset štićenika. Vrlo jasno je da je u ‘Zelenoj oazi’ u tri objekta bilo najmanje 50 uglavnom starijih i teško pokretnih ljudi. Dozvolu za rad privatnim domovima izdaje županija, a Ministarstvo obavlja nadzor po dojavama da nešto nije u redu, no za ovaj dom takvih sumnji u bilo kakve nezakonitosti do sada nije bilo.

Pletikosa je obećala kako će u subotu poslijepodne, čim se dovrši očevid, svi štićenici objekta smještenog pokraj manjeg izgorjelog, biti prebačeni u državne staračke domove što, kako kaže, nije obveza, nego dobra volja ministarstva, budući da, objasnila je, u tom objektu uvjeti za život nisu zadovoljavajući.

Neslužbeno, taj objekt opisuju jednom riječju: rupa. Standardi su unutra daleko niži nego u državnim domovima.

No, Zoran Krstić, čija je 80-godišnja majka smještena u domu, kaže da za cijenu od 3.500 kuna koliko plaća smještaj ona dobiva zadovoljavajuću skrb, izvrsnu hranu, a štićenici su 24 sata pod nadzorom. U zgradi koja je izgorjela, osim šestero poginulih štićenika, u trenutku požara nije bilo zaposlenika doma. Prema Krstićevim dojmovima, tih šestero nesretnika, pet žena i jedan muškarac, bili su potpuno nepokretni i vrlo vjerojatno dementni, odnosno u znatno težem stanju nego preostalih nekoliko desetaka smještenih u susjednom objektu.

Od zabočkog vatrogasnog zapovjednika Dražena Sinkovića doznajemo kako su vatrogasci oko 5.40, desetak minuta nakon dojave, već bili na požarištu na kojem je sve bilo puno dima i vatre, a temperatura je bila previsoka da bi bila moguća evakuacija. Nakon što su šmrkovima uz pomoć kolega iz DVD-a Oroslavje ugasili požar, nesretnim štićenicima doma više nije bilo pomoći, već su bili peminuli.

Izgorjeli objekt je bio sagrađen od hrastova drva, riječ je o staroj zagorskoj kući, a pretpostavlja se da je vatru zapalila električna grijalica koja je vjerojatno zahvatila plahtu ili deku.

Vatrogasni zapovjednik Sinković otkriva i kako su zbog vrlo visokih temperatura popucali prozori na susjednoj glavnoj zgradi te je veliki uspjeh vatrogasaca što se požar nije i na nju proširio.

Od načelnika Policijske uprave krapinsko zagorske Roberta Pavića doznajemo kako očevid vodi županijska državna odvjetnica iz Zagreba Martina Soldo Petrinić, a tek kad bude dovršen i kada budu sa sigurnošću poznata imena poginulih, policija će obavještavati njihove obitelji.

Obitelji štićenika koje dolaze u posjet zabrinuti su za njihove sudbine, s obzirom da još uvijek ne mogu razgovarati sa svojim najmilijima. Također, nije poznato je li na očevidu prisutna vlasnica doma Gabrijela Čičković, a upravo je ona kao vlasnica obiteljskog doma, prema riječima naših sugovornica iz Ministarstva demografije, jedina odgovorna za sve što se događa u toj ustanovi pa tako i za ovaj požar te je stoga vrlo izvjesno da će protiv nje biti podignuta kaznena prijava.

Zagorski vatrogasci i policajci s kojima smo razgovarali, a od kojih neki imaju nekoliko desetljeća iskustva, tvrde kako ne pamte da je u Zagorju ikad toliko ljudi poginulo u jednom požaru. piše