Valerijana

536

valerijanaValerijana – duševni mir uz dašak neodoljiva mirisa. Valerijana (lat. Valeriana officinalis) jednogodišnja je trajna biljka sa slatkim mirisnim rozim ili bijelim cvjetićima koji cvatu u ljetnim mjesecima. Samoniklo raste na svim vlažnijim mjestima do 2000 metara nadmorske visine. Njeno ime potječe od latinske riječi valere – biti dobro .Zbog umirujućeg djelovanja još od 19. stoljeća koristi se kao prirodni sedativ.Valerijanini cvjetni ekstrakti korišteni su i kao parfem.

Međutim korijen valerijane koji se koristi u liječenju ima jak i neugodan miris.Miris korijena, zbog kiseline koju sadrži, posebno djeluje na mačke. On ima feromonsko djelovanje na njih, pa ih doslovce hipnotizira.

Kraljica umirujućih biljaka

Ako vam je život pun stresa, iscrpljeni ste i ne možete spavati, posegnite za valerijanom radi boljeg zdravlja i ugodnog raspoloženja.Valerijana prvenstveno služi za liječenje nesanice, jer omogućuje čvrst i krepak san. Jedna od njenih jakih strana je ta što ne uzrokuje mamurluk poput farmaceutskih sredstava za spavanje. Koristite li je protiv nesanice, najbolji se učinak postiže pri upotrebi između 400 i 900 mg ekstrakta valerijane do dva sata prije spavanja. Druga joj je prednost smirujuće djelovanje, koje uklanja napetost i uzrujanost te ublažava depresiju.Valerijana se zato koristi kao prirodna alternativa farmaceutskim lijekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od istih .U Njemačkoj valerijana je službeno odobrena za upotrebu kod nesanice, nervoze i uznemirenosti, a neki je fitoterapeuti preporučuju i kod hipohondrije.
Opušta mišiće i smiruje želudac

Njeno umirujuće djelovanje opušta mišiće te oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem. Relaksira čak i mišiće probavnog trakta te posljedično uklanja simptome sindroma iritabilnog crijeva.Valerijana može pomoći protiv glavobolje i migrene te ublažiti bolove i upale u zglobovima i kostima.I straživanja su pokazala da može biti korisna i kod išijasa, neuralgije, periferne neuropatije, multiple skleroze, epilepsije i poremećaja pažnje kod odraslih i djece.

Ostala stanja kod kojih može pomoći valerijana:

  • bolesti dišnih organa
  • ženske tegobe
  • bolesti urinarnog trakta
  • visoki tlak
  • ovisnost o nikotinu
  • crijevni paraziti


Pripravci od valerijane

Pripravke od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula, ekstrakta u ljekarnama i biljnim drogerijama, a možete ih napraviti i sami.

Tinktura od valerijane

Ubacite 50 grama usitnjenog korijena valerijane u litru 40-postotnog alkohola i ostavite da stoji deset dana. Nakon toga ocijedite, nalijte u boce i dobro začepite. Uzimajte na kocki šećera 50 do 55 kapi kod ubrzanog ili nemirnog rada srca, protiv želučanih bolova, nesvjestice, umne iscrpljenosti i nesanice.
Čaj od valerijane

Stavite dva to tri grama korijena valerijane na šalicu vruće vode i nakon 20 minuta procijedite. Pijte dvije do tri šalice dnevno, a zadnju obavezno pola sata prije spavanja. Slobodno dodajte još neku drugu biljku za ugodniji okus, poput mente, matičnjaka, kamilice ili gospine trave.

Berba valerijane

Berite korijen valerijane prije same cvatnje ili nakon nje, u jesen. Očistite je, usitnite i sušite na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Čuvajte je u dobro zatvorenoj ambalaži.

Napomena

Valerijanu ne smijete koristiti u trudnoći i tijekom dojenja te ako istovremeno pijete sedative i barbiturate. piše