Vrijedi pokušati

638

kokoLijek za Alzheimerovu bolest u dvije žličice dnevno. Osobe koje je demencija totalno onesposobila za samostalan život, koje se više nisu mogle same kupati, odijevati ili jesti, danas su opet samostalne. Lijek su pronašli u žličici kokosovog ulja koje pomiješano s hranom treba uzimati ujutro i navečer.

Kieran Clarke, profesor fiziološke biokemije na Sveučilištu Oxford i voditelj Cardiac Metabolism Research Groupa, vjeruje da kokosovo ulje i tvari sličnog sastava mogu pospješiti dotok energije u mozak. Naime, on svjedoči o slučajevima uznapredovalog stupnja Alzheimerove bolesti kod kojih je terapija kokosovim uljem, dvije žličice dnevno, povratila moždane sposobnosti.

Liječnici su skeptični da je obično biljno ulje lijek, no iz SAD-a stiže na stotine potvrda da kokosovo ulje djeluje ljekovito. Profesor Clarke priznaje da izvještaji o poboljšanju nisu znanstveni dokaz da postoji uzročno-posljedična veza između kokosovog ulja i oporavka, ali smatra da kokosovo ulje može poboljšati dotok energije u mozak.

U većini slučajeva mozak koristi glukozu iz ugljikohidrata i tako dobiva energiju, no ako to nije na raspolaganju, stanice mozga koriste energiju iz masnih zaliha. Ova energija dolazi u obliku malih molekula koje se nazivaju ketoni.

Profesor Clarke objašnjava: ‘Kokosovo ulje bogato je posebnom vrstom masnoće od koje naše tijelo može napraviti više ketona, odnosno ‘hrane za mozak’. Ove masnoće se nazivaju srednjolančani trigliceridi i uglavnom ih nema u mastima koje obično jedemo.’

No zašto ketoni pomažu mozgu? Znanstvenici misle da je Alzheimerova bolest, zapravo, oblik dijabetesa koji zahvaća mozak. I kao što dijabetičari imaju problema s glukozom i inzulinom, oboljeli od Alzheimerove bolesti ne dobivaju dovoljno glukoze u stanicama mozga koja bi im dala dovoljno energije za stvaranje nove memorije i bistro razmišljanje. Da je ova teorija možda istinita, pokazuje i činjenica da oboljeli od dijabetesa imaju tri puta veće šanse oboljeti i od Alzheimerove bolesti.

Postoje dokazi da mozak oboljelih od Alzheimerove bolesti postaje otporan na inzulin. A to je katastrofalno jer inzulin regulira procese u mozgu koji su ključni za pamćenje.

Postoje li nezgodne nuspojave?

Masnoće iz kokosovog ulja, unose li se u velikim količinama, mogu biti štetne za srce, tako da bi bilo mudro redovito kontrolirati kolesterol i trigliceride ukoliko ga redovno uzimate. Veće količine kod nekih mogu izazvati i proljev. Ipak, kod većine ljudi neće izazvati štetne posljedice, a nekima možda i pomogne, poručuju liječnici, koji priznaju da ovu vezu treba detaljnije istražiti. piše