Vrijeme je da ustanete

154

dugo sjedenjeSjedite 8, 10 sati na dan? Nakon ovoga poželjet ćete odmah ustati i prošetati.

Žene s biološki starijim stanicama imaju kraće telomere koji se nalaze na kraju lanca DNK i pomažu u zaštiti kromo-soma od propadanja.

Previše vremena koje provodite sjedeći na stolici povećava rizik od visokog krvnog tlaka, usporava metabolizam, deblja i povećava rizik od obolijevanja od raka za čak 66 posto. Ali novo istraživanje provedeno na Sveučilištu San Diego pokazalo je da dugotrajno sjedenje ne šteti samo metabolizmu već ubrzava i starenje. 

U “opasnosti ste” ako sjedite 10 ili više sati na dan, a ne vježbate ništa ili tek manje od 40 minuta dnevno. Na taj ste način “osigurali” da vaše stanice prerano ostare za čak osam godina. rezultati su istraživanja provodenog na gotovo 1500 žena u dobi od 64 i 95 godina objavljeni su u časopisu American Journal of Epidemiology.

Žene s biološki starijim stanicama imaju kraće telomere koji se nalaze na kraju lanca DNK i pomažu u zaštiti kromosoma od propadanja.

Skraćenje telomera povezano je s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i raznim vrstama raka, a njihovom skraćivanju mogu doprinijeti i loše životne navike. piše