Zabrinjavajući rezultati istraživanja

619

mozakosteceZnate li da njima svakodnevno i trajno oštećujete mozak? Život bez moderne tehnologije za većinu bi bio nezamisliv, a posjedovanje i korištenje mobitela, laptopa, tableta i ostalih uređaja je postala nužnost. Istovremeno i pretjerano korištenje istih povezano je s kognitivnim, socijalnim i emocionalnim problemima.

Nova studija pokazuje i dokazuje da multitasking mijenja strukturu moždanih stanica. Istraživanje je provedeno u Sackler Centru za svijest znanosti na Sveučilištu u Sussexu u Velikoj Britaniji, a temelji se na skeniranju mozga.
Neuroznanstvenici Kep Kee Loh i Ryota Kanai, snimkama funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) mozgova odraslih osoba utvrdili su da u usporedbi s ljudima koji povremeno koriste samo jedan medijski uređaj, oni koji su skloni multitaskingu imaju smanjenu količinu sive tvari u jednoj od ključnih regija mozga – anteriornom cingularnom korteksu (ACC) regija mozga povezana s kognitivnom i emocionalnom kontrolom te racionalnim prosuđivanjem.
Studija potvrđuje dokaze iz prethodnih istraživanja vezana za medija multitasking i povezanost s depresijom, anksioznošću i poremećajima koncentracije – rezultati koji su konzistentni sa smanjenom funkcijom ACC-a.
No u svakom slučaju autori žele istaknuti da je sve što su uspjeli dokazati poveznica, jer bi trebao drugi tip istraživanja kako bi se otkrilo uzrokuje li promjene u mozgu multitasking s medijskim pomagalima ili jednostavno ljudi s manje sive tvari preferiraju takav oblik zabave. piše