Zadovoljan penzić je i zdrav penzić

290

mirjana dikaUmirovljenicima treba pružiti pomoć ad hoc, odmah i sada, rješavati pojedinačne akutne probleme, pobijediti njihovu usamljenost, marginaliziranje zbog životne dobi i omogućiti im prijateljstvo i zbrinutost, jer zadovoljan penzić biti će dulje i zdrav penzić”, objašnjava nam Mirjana Dika-Dužman (71), predsjednica SUH-ove podružnice u Puli, što smatra nužnim koracima za poboljšanje standarda umirovljenika.

Mirjana je na čelu podružnice od svibnja 2016. godine, kada je na izbornoj skupštini podružnice jednoglasno izabrana za predsjednicu te je zamijenila doajenku i jednu od osnivača pulske podružnice – Netu Živković.

Kako nam Mirjana govori, u SUH se učlanila nedugo nakon umirovljenja, 2011. godine, a kaže kako je to bio prirodan korak s obzirom da je u sličnoj djelatnosti provela čitav radni vijek. Kao diplomirana pravnica radila je 40 godina u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na poziciji čelnice odjela, gdje je pokrivala sve vrste osiguranja u Istarskoj županiji.

„S obzirom da je riječ o populaciji starijoj od 60 godina i više, nema neke značajne razlike u potrebama i interesima između kategorije umirovljenika i članova Sindikata umirovljenika Hrvatske. U principu su identični i problemi i potrebe s obzirom na jednaku životnu dob”, govori o svojim motivima za angažmanom Mirjana, ponosna majka dviju kćeri, također pravnica, i baka petogodišnje unučice. Kaže nam kako joj je jednog dana stigao telefonski poziv tadašnje predsjednice Nete Živković koja joj je priopćila kako je predložena i izabrana za predsjednicu Nadzornog odbora podružnice na redovnoj Skupštini 2015. godine i time je zapravo počeo Mirjanin aktivniji angažman u SUH-u.

Posebno ističe specifičnost pulske podružnice, jer se sastoji od 15 ogranaka koji su sastavni dio podružnice od ukupno 3.000 članova, što je čini i najbrojnijom podružnicom na razini Hrvatske. Na pitanje kako objašnjava toliki interes umirovljenika za učlanjenje u SUH, koji je izrazito veći nego u drugim dijelovima Hrvatske, odgovara kako je teško precizirati, ali smatra da je riječ o želji za druženjem sa sebi sličnima.

„Možda se radi o razini svijesti da jedino organizirani u svojim istupima i zahtjevima za uvažavanjem svog minulog rada kao doprinosa izgradnji ovog društva možemo postići boljitak umirovljenika i starijih osoba. Svakako je važno pri tome istaknuti da se tako senzibilizira lokalna zajednica, ali i čitavo društvo za probleme umirovljenika, što je osobito značajno za gradnju smještajnih domskih kapaciteta i hospicija, kojih pak uopće nema”, objašnjava Mirjana.

„Unaprijediti rad SUH-a može se na bezbroj načina, ali osnova svega su sredstva kao spiritus movens svake akcije. Ne možete organizirati ni najbanalnije aktivnosti bez sredstava, a prihodi koje imamo od članarine i nekoliko programa kojima uspijevamo namaknuti neka sredstva su nedostatna da bi se razvile ozbiljnije i dugoročnije aktivnosti. Srećom naš program socijale, koji je jedinstven u cijeloj Hrvatskoj, prepoznaje i lokalna i regionalna samouprava pa nas putem naših dobro razrađenih programa podupiru financijski iz godine u godinu”, kaže nam Mirjana i ističe kako drži da nove članove privlači program rada podružnice Pula, ali i brojne aktivnosti poput raznoraznih izleta, plesnih večeri koje su u pravilu besplatne. Također, o aktivnostima i događajima članstvo obavještavaju putem istupa u medijima, što također doprinosi povećanju članstva. Dakle, puno se radi i stoga rezultati ne izostaju.

„Unatoč svemu tome, nisam zadovoljna suradnjom s drugim podružnicama u Hrvatskoj te kada malo bolje razmislim, osim dvoje, troje predsjednika podružnica koje viđam kao članica Predsjedništva SUH-a na sjednicama, nikog niti ne poznajem. Zbog toga se dogovaramo da osmislimo susrete s drugim podružnicama te da se na nacionalnoj razini organiziraju sportske igre, kao način upoznavanja i zbližavanja kolega, koje nikako da zaživi, prioritetno zbog nedostatka financija na svim razinama”, govori nam Mirjana. Veliku podršku u radu im pruža pobratimljeni sindikat SPI – CGIL iz Trsta, a kao jedan od primjera navodi zajedničku akciju na granici protiv zidova i žica, održanu 7. lipnja 2017. na hrvatsko-slovenskoj granici.

Pričajući o problemima umirovljenika i starijih osoba, drži kako je važno što se u okviru Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ugradilo prioritete umirovljeničkih udruga u plan rada, a drži kako je njegovo nefunkcioniranje samo privremeno, jer u ovim trenutcima umirovljenici jednostavno nisu u fokusu politike i sadašnje vlasti.

Iako rad SUH-a na nacionalnoj razini cijeni i podržava, kaže kako ga u jednom dijelu doživljava kao „visoku politiku”, ponekad čak i previsoku za „običnog” člana sindikata koji se u svakodnevnom životu bori s preživljavanjem i obraća se sindikatu za pomoć u očuvanju svog osobnog digniteta i ljudskog dostojanstva.

Ana Kuzmanić