Zašto vitamin B5?

138

viitaminB5Upoznajmo vitamin koji nas pokreće, rješava stresa i odgađa starenje. Ovaj sveprisutni vitamin koji je lako dostupan, kakav god bio vaš način prehrane, omogućuje metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, čini ljepšima kožu i kosu, a može pomoći i kod niza tegoba. 

Vitamin B5 naziva se još pantotenska kiselina, a taj naziv pak potječe od grčke riječi “pantos”, što znači “sve” ili “odasvud”, pri čemu se misli na činjenicu da se ovaj vitamin nalazi svuda u prirodi, odnosno u velikoj većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Riječ je o vitaminu koji je nužan za ljudski organizam, koji je topiv u vodi i koji se ne akumulira te ga zbog toga treba stalno unositi u organizam hranom. Treba spomenuti i da je termolabilan pa se visokim temperaturama može uništiti, a osjetljiv je i na promjene u pH vrijednostima.

Čuvar zdravlja probavnog trakta

Ovaj je vitamin jedinstven po tome što je sposoban pokrenuti mehanizam u organizmu kojim se stvara energija. Zahvaljujući procesu koji sve što jedemo pretvara u vitalnu energiju, vitamin B5 omogućava organizmu da bolje iskoristi sve vrste namirnica koje jedemo.

Jedna je od njegovih glavnih funkcija da omogućuje metabolizam sva tri makronutrijenta: ugljikohidrata, masti i proteina, a ključan je i za stvaranje crvenih krvnih stanica te spolnih hormona i hormona stresa koji se luče u nadbubrežnim žlijezdama.

Vitamin B5 važan je i u očuvanju zdravlja probavnog trakta, ali i zato što pomaže tijelu da koristi druge vitamine, pogotovo vitamin B2 (poznat i kao riboflavin). Tijelu je pantotenska kiselina potrebna i za sintezu kolesterola, a mnoga se istraživanja danas bave ispitivanjem sposobnosti ovog vitamina da smanji razinu kolesterola u tijelu. Treba spomenuti i to da se smatra kako vitamin B5 ima izuzetan antistresni učinak, pomaže u odgađanju procesa starenja te ima sposobnost ubrzati zacjeljivanje kože.

Za one koji žele uzimati jaču dozu

Zanimljivo je da se vitamin B5 nalazi u gotovo svim namirnicama, od onih životinjskog do onih biljnog porijekla. No, neke ga namirnice sadrže u većim količinama, među njima treba istaknuti sušene gljive, mahunarke, žutanjak, jetru i općenito iznutrice, pivski kvasac, sjemenke sezama i suncokreta, kikiriki, ribu, pšenične klice i niz drugih. Ali, postoji namirnica koju možemo nazvati pravim koncentratom pantotenske kiseline, a to je matična mliječ. Treba imati na umu da se kuhanjem namirnica gubi od 30 do 50 posto ukupnog sadržaja vitamina B5. Isto se, nažalost, događa i kad se namirnice zamrznu, budući da se dio vitamina odmrzavanjem gubi jer je riječ o vitaminu koji je topiv u vodi.

Što kažu istraživanja

Ovaj se vitamin dosta često koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, hepatitisa i mišićne distrofije, iako nema dovoljno pouzdanih znanstvenih dokaza o njegovoj učinkovitosti u liječenju tih bolesti. Nekoliko manjih, dvostruko slijepih istraživanja provedenih prije nekoliko godina pokazalo je da pantetin (derivat vitamina B5) može pomoći u smanjenju razine triglicerida u krvi kod osoba s povišenim kolesterolom. Neke od tih studija pokazale su da pantetin pomaže i u smanjenju razine LDL ili lošeg kolesterola te podizanju razine HDL ili dobrog kolesterola. Neke su pak studije pokazale da smanjuje razinu triglicerida i kolesterola kod osoba s dijabetesom. Istraživanje provedeno na Asahikawa Medical Collegeu u Japanu otkrilo je da bi pantetin mogao biti učinkovit u prevenciji dijabetičke angiopatije, dok je istraživanje provedeno na Nacionalnoj akademiji znanosti u Grodnu u Bjelorusiji došlo do zaključka da bi mogao biti učinkovit u liječenju dijabetesa općenito.

vitaminb51

Nokti vam se listaju, a i vrhove pramenova kose biste mogli šišati svakih par tjedana? Tada biste trebali češće jesti brokulu i cvjetaču.

Za kosu i kožu

Okrenite bočicu svog šampona i na poleđini pročitajte koje sastojke sadrži, a isto možete učiniti i sa sapunom ili kremama za lice i tijelo. Velika je vjerojatnost da ćete na popisu sastojaka pronaći pantotensku kiselinu, odnosno vitamin B5. Koristi se u kozmetičkoj industriji zbog blagotvornog djelovanja na kožu i kosu. Jedan od razloga za takve pozitivne učinke jest i to što potiče proizvodnju tkiva bogatih proteinima, a jedno od takvih je i kolagen, čija je uloga u zdravom i mladolikom izgledu kože (a i kose) poznata. Premalen unos tog vitamina (značajniji manjak u razvijenim zemljama vrlo je rijedak) može se odraziti na izgled kože i kose. Koža je tada manje elastična i sklonija iritacijama, a rane sporije zacjeljuju, dok je kosa slaba i beživotna.

Stoga ne čudi što se vitamin B5 često koristi za liječenje mnogih kožnih problema, od svrbeža i nadraženosti do blažih oblika ekcema, ali i za otvaranje začepljenih pora, zbog čega se pantotenska kiselina koristi u mnogim tretmanima za liječenje akni.

Dodatna prednost je to što pospješuje vezanje i zadržavanje u tijelu cinka, koji je također važan za kožu. Kombinacija cinka i vitamina B5 može smanjiti crvenilo i iritaciju kože pa većina kozmetičkih proizvoda za kožu sadrži oba ta sastojka. Iako nema mnogo znanstvenih dokaza za pozitivne učinke vitamina B5 na kosu, sadrže ga gotovo svi vrhunski proizvodi za kosu. Koristi se za sprečavanje ispadanja kose i povećanje volumena te protiv prerane pojave sijedih vlasi.

I kad ga je previše ne šteti!

Manjak vitamina B5 izaziva cijeli niz simptoma kao što su snižavanje vrijednosti šećera u krvi, osjećaj trnjenja u gornjim i donjim udovima, grčevi, bolovi u mišićima, smanjenje broja crvenih krvnih stanica, različiti oblici dermatitisa, nesanica i pojava tjeskobe ili anemija. No, srećom, ozbiljan manjak tog vitamina u organizmu vrlo je rijedak i obično se javlja samo u teškim stanjima opće pothranjenosti.

Ako se uzima oralno i u odgovarajućim količinama (5 miligrama za odrasle), pantotenska kiselina je prilično sigurna, no i veće količine nisu opasne, iako povećavaju rizik za pojavu proljeva.

Nije poznato da bi prekomjerno uzimanje vitamina B5 moglo izazvati bilo kakve toksične učinke, ali treba znati da pantotenska kiselina u velikim dozama sprečava apsorpciju vitamina B8, čija je važna funkcija u organizmu sinteza masnih kiselina. Ne preporučuje se uzimanje pantotenske kiseline osobama koje uzimaju lijekove protiv Parkinsonove bolesti, osobama koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi te onima koji pate od hemofilije. Na tržištu je dostupan kao D-pantotenska kiselina, ali i kao dekspantenol i kalcij pantotenat, a to su kemikalije laboratorijski dobivene od D-pantotenske kiseline. Kad se nanosi na kožu, koristi kao sprej za nos ili injekcijom ubrizgava u mišić, dekspantenol je siguran za upotrebu. No, osobe koje imaju gastrointestinalne probleme ne bi smjele uzimati taj oblik vitamina B5. piše