Pregledi i prevencija

1241

pregledi

Pregledi koje biste trebali obaviti nakon četrdesete. Rano otkrivanje bolesti ključno je za uspješno liječenje i moglo bi vam spasiti život Kad ste posljednji put preventivno posjetili liječnika? Doktoru uglavnom odlazimo kad nešto zaboli, kad su simptomi već ovdje i kad je bolest već nastupila. No to je potpuno pogrešno jer mnoge se bolesti mogu lako spriječiti i izliječiti ako ih se otkrije dovoljno rano.

Preventivni pregledi bi zato trebali postati uobičajena rutina, pogotovo kad dođemo u određene godine.

‘Automobil vodimo na tehnički pregled svake godine, a kad je riječ o preventivnim pregledima našeg vlastitog tijela, nismo ni izbliza teko redoviti’, kaže liječnik obiteljske medicine iz Zagreba, doktor Milan Mazalin.’Nakon četrdesete svatko od nas bi trebao obavezno obaviti nekoliko pregleda koji bi mu čak mogli i spasiti život’, kaže doktor Mazalin. Evo koji su obavezni pregledi koje bismo trebali obaviti kad prevalimo četrdesetu:

Obavezni pregledi za žene

Mamografija je pregled koji bi sve žene iznad četrdeset godina starosti trebale obaviti barem jednom godišnje. Brz i bezbolan postupak otkrit će eventualne promjene u tkivu dojke koji može, ali i ne mora, ukazivati na karcinom.

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. U republici Hrvatskoj okviru preventivnih programa žene u dobi između 50 i 69 godina se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine.

Ginekološki pregled također je jedan od pregleda koji bi žene trebale obavljati svake dvije do tri godine, a iznad četrdesete čak i svake godine.

U to je uključen pregled vanjskog i unutarnjeg spolovila, te uzimanje uzorka sluznice vrata maternice i svoda rodnice kojim se pomoću citološkog PAPA-testa provjerava abnormalnost sluznice čime se omogućuje i rano otkrivanje raka vrata maternice.

Također, preporučuje se pregled jajnika svake tri godine za žene u menopauzi i one s visokim rizikom za rak jajnika odnosno za one koje u obitelji imaju slučajeve raka jajnika.

Mjerenje gustoće kostiju ženama se preporučuje svake tri godine. Glavni su kandidati za ovu pretragu žene koje su ušle u menopauzu i spadaju u rizičnu skupinu odnosno u obitelji imaju slučajeve osteoporoze ili su u prošlosti imale više lomova kostiju. Test gustoće kostiju naziva se denzitometrija i određuje imate li osteoporozu ili ste u opasnosti od te bolesti.

Obavezni pregledi za muškarce

Pregled prostate jedan je od obaveznih pregleda za muškarce nakon četrdesete godine. Muškarci koji imaju problema s mokrenjem, učestalo mokre ili im je mokrenje otežano ili bolno, svakako bi trebali posjetiti liječnika. Najčešća oboljenja prostate su hiperplazija prostate (BHP) i rak prostate, dok određeni broj muškaraca ima i upalu prostate, tzv. prostatitis. Također, muškarcima nakon četrdesete preporučuje se urološki pregled i ako su iskusili probleme s postizanjem erekcije ili preranom ejakulacijom

Obavezni pregledi za oba spola

EKG pregled srca preporučuje se svim ženama i muškarcima koji su prešli četrdesetu, a pogotovo onima koji u obitelji imaju slučajeve srčanih oboljenja. Ovaj pregled valjalo bi obaviti svake tri do pet godina, ili svake godine ako pripadate rizičnoj skupini.

Pregled krvi odnosno krvne slike također se preporučuje svake godine, a on uključuje mjerenje razine šećera, masnoće i kolesterola u krvi. Ukoliko u obitelji imamte slučajeve dijabetesa, mjerenje razine šećera u krvi valja obavljati i češće.

Nakon četrdesete mjerenje tlaka trebalo bi postati redovito. Brz i jednostavan postupak lako ćete obaviti u bilo kojoj ambulanti pa čak i u ljekarnama, ali sve je više ljudi koji kod kuće imaju tlakomjer pa mjerenje tlaka obavljaju sami. Svaku oscilaciju u tlaku treba prijaviti liječniku, pogotovo ako se radi o povišenim vrijednostima.pregledi2

Mjerenje tjelesne težine, baš poput mjerenja tlaka, trebalo bi postati redovita praksa. Promjene u težini, bez obzira radi li se o povećanju ili smanjenju težine, mogu biti pokazatelji neke bolesti pa bi svaku kućanstvo trebalo imati vagu. Tjelesnu težinu možete izmjeriti i u ambulantama i ljekarnama.

Osobama iznad četrdesete preporučuje se i da obave pretragu za rano otkrivanje raka debelog crijeva, a također i jetrene probe pomoću kojih možemo doznati prijeti li nam opasnost od hepatitisa, ciroze jetre, žutice, bolesti žučnih vodova, raznih otrovanja kao i malignih oboljenja.

Nadalje, preporučuje se obaviti i pregled pluća što se posebno odnosi na pušače koji bi trebali obaviti i pregled rengenom.

Godine izlaganja suncu naša koža itekako pamti, pa bi nakon četrdesete valjalo obaviti pregled svih madeža, pogotovo ako ste primijetili promjenu njihove boje ili oblika te ako vas madeži svrbe ili krvare. To bi mogao biti rani znak raka kože, odnosno melanoma.

Također, s godinama niti vid više nije tako oštar pa bi nakon četrdesete trebalo posjetiti i oftalmologa. Nažalost, mnoge osobe nose naočale neadekvatne dioptrije kojima će vid samo dodatno pogoršati. Kad su oči u pitanju, odluku o naočalama ili lećama najbolje je prepustiti stručnjaku. piše