Zemlja gdje je sreća propisana Ustavom

59Ako pitate “New York Times” i magazin “Afar”, Butan je zemlja koju ove godine treba da posjetite. Nakon toga, turizmu su pristupili tako da se promovišu kao “ekskluzivna destinacija” koja nudi skupe usluge za mali broj turista. To znači da Butan možete posjetiti samo putem licenciranih agencija, a turistički aranžmani, u zavisnosti od toga šta podrazmijevaju, koštaju između 200 i 250 dolara dnevno.
Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je sreća najvažniji cilj kojem teži cijelo stanovništvo. Koliko im je to važno, govori podatak da je pravo na sreću upisano u član 9 njihovog ustava.
I tu nije kraj lijepim pričama iz Butana – naime, dio novca koji u kasu pristiže od turizma, vlada Butana ulaže u zdravstvenu njegu, besplatno školstvo i izgradnju infrastrukture.
Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz pesticida što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke.
Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne sijeku – stanovništvo se uvijek trudi posaditi što više stabala. Središnji i južni dijelovi zemlje uopće nisu urbanizirani – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati s bogatom florom i faunom.  U posljednjih 20 godina životni vijek u Butanu je udvostručen, a skoro sva djeca u ovoj ne tako bogatoj zemlji idu u školu.

Prethodni članakPROSVJED UMIROVLJENIKA
Sljedeći članakBaba Mara
Poštovani čitatelji,
vlasnici domova za smještaj osoba starije životne dobi i oni budući koji tek razmišljaju od kuda početi i što im sve treba od papira.
Želim podijeliti s vama važnu informaciju za koju trebate znati.
Najbolju preporuku o radu vašeg doma dati će sami korisnici vaših usluga.
Kažu da se te preporuke „od usta do usta“, n a j b o lj e. Dobiti tu vrstu marketinga možete ako u svom radu primjenjujete integrirani sustav upravljanja kvalitetom sukladno međunarodnoj normi ISO 9001:2015 i zahtjevima sigurnosti hrane HACCP.
Neki od domova za starije već posluju s visokim stupnjem kvalitete, ali da bi privukli i eventualne korisnike iz drugih zemalja trebate imati uspostavljene ISO standarde međunarodne kvalitete.
Vrlo često se plaćaju skupi oglasi, a korisnici napuštaju dom nakon tjedan ili mjesec dana, jer ne dobiju uslugu i tretman kakav su očekivali.
Neki dan došao mi je  u ruke Ugovor o smještaju u jedan Dom za starije iz Zagreba u kojem se korisnik morao potpisati da će platiti za tri mjeseca boravka u domu iako napusti dom nakon desetak dana???
Certifikat da dom radi u skladu s ISO standardima je najbolja garancija da vas korisnici neće napuštati.
Za više informacija o ISO standardima možete pogledati na www.supera-kvaliteta.hr
ili pošaljite upit na e-mail: starimpasto@gmail.com

S poštovanjem,

  

Mira Čokić, mag.iur.