Znanstvenici došli do šokantnog otkrića: ‘Sada više nema sumnje…’

841

plastika prirodaDr. Alan Jamieson, koji je vodio studiju, rekao je kako su rezultati zapanjujući i dokazali su da nijedno mjesto na zemlji nije posve ‘čisto’ i lišeno zagađenja plastikom.

U trbusima životinja koje žive na najdubljim mjestima na svijetu pronađena je plastika, što potvrđuje strahove da je zagađenje došlo do najudaljenijih mjesta.

Studija koju su vodili znanstvenici Newcastle sveučilišta pronašli su životinje iz rovova diljem Tihog oceana kontaminirane vlaknima koja su vjerojatno došla iz plastičnih boca, ambalaže i sintetičke odjeće.

Dr. Alan Jamieson, koji je vodio studiju, rekao je kako su rezultati zapanjujući i dokazali su da nijedno mjesto na zemlji nije posve ‘čisto’ i lišeno zagađenja plastikom.

Zagađivači su pronađeni u Marijanskoj brazdi dubokoj više od 11 kilometara, piše The Guardian.

– Sada nema sumnje da zagađenje plastikom prodire svugdje, bez obzira na udaljenost – rekao je Jamieson.

Dokazi o razini zagađenja plastikom rastu u posljednjih par mjeseci. Ranije ove godine znanstvenici su pronašli plastičnu masu u 83 posto globalnih uzoraka.

Ljudi su proizveli oko 8,3 milijardi tona plastike od 1950.ih, a znanstvenici su upozorili da riskiramo približavanje trajnoj kontaminaciji planeta.  piše