Žuti zubi su snažniji od bijelih zato ne forsirajte izbjeljivanje

244

zuti zubiZubi su prirodno pomalo žuti zbog zubnog koštanog tkiva, i to je normalno, ističu znanstvenici. Zato je zapravo greška izbjeljivati ih jer ih to poprilično oslabljuje.

Iako mnogi smatraju da su žuti zubi odraz loše higijene, to zapravo ne mora uvijek biti slučaj. Znanstvenici kažu kako su zapravo snažniji i zdraviji od bijelih zuba. Objašnjavaju da je caklina zapravo plavo-bijele boje, a dentin (koštano tkivo zuba) ispod nje prirodno žuto. To stvara svijetlo sivu ili svijetlo žutu boju. Proces izbjeljivanja je ono što slabi zube.

zuti zubi1

– Proizvodi za izbjeljivanje sadrže vodikov peroksid koji se širi kroz caklinu i razgrađuje spojeve koji uzrokuju promjenu boje, poznate kao – kromogeni spojevi, a zubi postaju bjeliji – objasnila je Adriana Manso, izvanredna profesorica stomatologije na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru.

Dodaje da proizvodi za izbjeljivanje zuba mogu imati više nuspojava, poput oštećenja zubne cakline, nadraženosti zubnog mesa, osjetljivosti zuba i još mnogo toga. Napominje da su neki od negativnih učinaka trajni i nemoguće ih je kasnije popraviti – poput oštećenja zubne cakline, otkriva portal rd.com.   piše